MTB & Långfärd

Cykling är kanske det vi alltid kommer på att vi gillar mest! Vi har lång erfarenhet av Cykelvasan men längtar nu mer efter stig och fjällcykling. Vi tycker att cykling främst är träning, utan prestation och jakt. Vi börjar också nosa på Sverigeledscykling, för att känna av asfaltens värme och susa i långa backar – med cafebesök på vägen.

Förutom två fasta pass i veckan så är det fritt fram för subgrupper i vår community, där du kan följa med på ytterligare turer, initierade av medlemmar i Melker Member.

På våra turer har vi med reservkit och löser enklare problem på vägen, men du behöver själv ta ansvar för att ha minst en reservslang med dig – som passar just din cykel.

MTB NYBÖRJARE

Perfekt för dig som är ny på stigcykling och vill lära dig grunderna i MTB.
Vi anpassar efter gruppens styrka och blandar cykling och teori efter hand, men här får du alltid möjlighet att prova på olika moment för hur du hanterar din cykel säkert, vilka växlar som fungerar i olika partier, kurvteknik, hur du ska sitta på din MTB i lite stökigare terräng osv.
Detta pass är även för dig som cyklat en del, men som blir osäker när du lämnar grusvägarna och ger dig in på stigar, eller bara älskart och vill cykla mer och hitta trevliga nya fin stigar – eller kanske behöver få upp flåset inför Melkers MTB-helgtur.

Egen utrusning; MTB, hjälm, energi, vattenflaska och reservslang.

Tid: Varierande med minst varannan onsdag.
Start: Cafe Artisan

Träningsgrup.

Här har fokus på att hitta effektiv cykling på grusvägar och härliga flowiga stiga.
Vår återkommande lördagstur är en ledarled plattform för att träffa likasinnade, få kontinuerlig cykling, hitta ny stigar och infall men även en bra grund för de som vill åka MTB- Vasan. Vi känner att vi tränar men utan allvar och njuter under vägen.

2024 kommer vi cykla även mycket mer utanför skogarna, för längre distanser och nya fik.
Vi avslutar alltid för de som hinner med ett härligt och välförtjänt häng på Cafe Artisan.


Egen utrusning; MTB, hjälm, energi, vattenflaska och reservslang.


Tid; Lördagar 10:00 och tillbaka senast 12:00
Start och avslut Cafe Artisan

ENDAGARS

Kinnekulle

Cykelnjutning till Kinnekulle där vi startar från kulturområde och trampar försiktigt upp till härliga höjder längs ett smaragdgrönt kalkbrott. Resten av turen har vi fin medlutning och härlig utsikt över Vänern hela vägen ner till Lidköping. Vi passerar flera gårdar och stuterier – och tar stopp vid ett av Sveriges mest rekommenderade Café. Vi avslutar turen med att ta rälståget tillbaka. För Vasaloppssugna kan man starta med en avstickare upp till utkikstornet, vilken är en riktig grym klättring och gör Vasaloppsstarten till en barnlek. Vi andra njuter och man kan vara med på sin MTB, hybrid eller Gravelcykel.

Göta kanal

Lättsam tur med lite fart där vi passerar de kända filmspotarna och klassiska fik. Supermysigt och lättrullat hela vägen och vi vänder tillbaka vid Töreboda. Om du vill pressa dig mer och hålla högre fart, så finns milen och det stora cykelnätet att tillgå.

Säfsen

Säfsen resort har ett välordnat och levande startområde med full service med möjlighet att hyra cyklar för den absolute nybörjaren. Främst erbjuds grusrally men de har en bra variation av leder, där Graveling och MTB möts. Det finns även en utmanande kortare teknikslinga. Vi avslutar dagen med bad och kortare simtur till en egen ö – för den som vill.

Påsk trampa

Startskotten på riktigt för en ny säsong MTB-gänget använder en röd dag under påsk till ett rejält två timmar långt påsktramp, med avslutande traditionell sillmacka och iskall öl.

Räkmacka Värmskog

En heldag för Graveling och hårdpumpade MTB:are. Två fartgrupper i gemensam start som trampar i väg på grusväg innan vi tar bakvägen in på mindre trafikerad asfaltväg, för att närma oss Värmlands absolut mest kända räkmacka. Långt stopp med bad i Värmeln, för den som vill.

FLERDAGARS

Siljan runt

En härlig utmanande cykeldag med klassiska Siljan runt. Vi gör som sist och kortar den genom att endast köra stora Siljan runt. Totalsträcka sommaren 2024 i det blir 16 mil.

Låter kanske mycket på en Mtb men depåstoppen med klassiska Leksand, Rättvik och Mora kommer perfekt i ettaper och med härlig utsikt över Siljan rinner kilometrarna fort.

Vi åker ner dagen före och bor på härliga Solarö camping.

Unions- leden

Fyra dagar Graveling och hårdpumpad MTB (ja elcykel går också bra). Vi är såklart väldigt nyfikna på unionsatsningen, den nya leden till Moss i Norge.
25 mil totalt! Fyra dagar, tre nätter med följebil. Bor gör vi i vår Tentipi eller eget tält – på campingar längs vägen.

Utgår 2024 då vi helt enkelt efter Vänern runt 2023 mm tycker det finns roligare cykling.

Rallar- veien

En världklasstur vi gjort många gånger på olika sätt och för att sätta scenen tar vi hjälp av Visit Norway’s egna reklamfilm; Rallarvegen
I stora drag så börjar vi med att ta bilar till starten i Haugustöl. Från Haugustöl blir det cykling till Klassiska Finse där vi sätter basläger ca 400 meter från stationen (full vildmark). Här kommer vi behöva packa lätt med egna tält eller varför inte bara som vi gjorde senast, sätta Tarp. Det bästa av allt är ändå tillgången till en av Norges största Tursithyttor med underbar frukostar, mysiga utrymmen och nödvändiga faciliteter för att blanda det vilda och det enkla. Dag 2 kan du välja att utmana dig rejält och cykla hela vägen till Flom, för att sedan dag tre cykla tillbaka hela vägen. Andra alternativet är att cykla en kortare del av ledan med mer fokus på upplevelse. Alternativ tre är att ta tåget två stationer till Myrdal där vi hyr cyklar för att njuta av banans absolut mest berömda delar, där vi avslutar med att ta världens vackraste tågtur tillbaka.

Denna helgtur är krävande och blir av endast om vi har en grupp riktigt sugna