Kustleden /Sotenäs
 • Public Group
 • Henrik Wallin
 • Löpande information och vidare dialog hittar du på FB Melker Member Medlemmar
  Då kör vi den andra av två västkusthelger. Där den första turen var planerad mer av strövande och upptäckande karaktär, medans tur nummer två, nu har ett upplägg med en längre vacker och varierad vandring i Ramsvikslandet på 14 km. Den är en del av Kustleden/Sotenäsleden, det kommer vidare bli en lätt vandringsdag på söndag, på Malmön med en slinga på 10 km.
  Man kan gott gå med dagsäck ( bil ända fram), men man kan även ta turen som en test och gå in eventuell ny utrusning , om man inte fjällvandrat förut och ska med till Jotunheimen. Framför allt om man fundera på att gå Bessengen. Så även om vi går i Skärgårdsnatur sätter vi upp ett vandrartempo med två planerade kortstopp och ett längre ( 30 -40 minuter matstopp). Vill man följa med men mer bara njuta lite västkust, kan man gå halva sträckan hänga på klipporna eller dra sig till närliggande camping och vänta in resterande vandrare. Finns även flera alternativa slingor om man vill söka vidare själv!
  Då turen i det har flera alternativ är även efter förfrågan, ungdomar i det varmt välkomna att följa med och få good feeling för vandring om man tar egen bil och fullt ansvar. Anpassningar görs dock inte.
  Vi samlas 0845 för avfärd 0900 och kommer ta en liten omväg via Trollhättans slussar för medtagen kraftigare lunch och en trevlig promenad för att börja samla oväntade intryck för resan, men även ett stopp för att samla i hopp bilarna så att vi anländer ungefär samtidigt till kusten. Start för vandring blir i det lite över klocka 1300 ( 1 timme och 15 efter trollhättan).
  Svårighetsgrad: Etappen är klassificerad som medel och är bitvis blöt och brant, framför allt vid Sote Bonde och på klipporna i norr. Leden på denna etapp karaktäriseras av kustnära vandring men går på väldigt varierad terräng och tar dig fram på både klippor, betesmarker och strandängar. Annars går den för att vara en västkustklassiker med massa klippvandring, hav , raviner, grottor jättegryttor och några kustens bästa bad. Beräknat vadringstid 4 timmar plus stopp!
  Därefter åker vi vidare till våran camping och har vi tid över tar vi bad på smögen och får chansen till hopp i Saltvik. Mellan destinationerna är det ca 20 km och vi beräknas löst vara på plats till senast 2000. Då Malmön har färgetrafik att passa är alternativ camping under granskning, men hur som, kommer vårat ”basläger” ha alla faciliteter och ligga i en bra miljö med natursköna områden Vi slår upp våra tält ( tentipi finns som vardagsrum vid dåligt väder samt för de som inte har eget tält) och äter sen tillsammans egen medtagen middag ( typ) egen pastasallad eller om man vill använda eget stormkök så klart! Då vi körde Italiensk sist så kan vi ju utmana lite mer med tema tyskt för kvällen!
  Dag två startar med eget häng och egen förstärkt frukost på campingen till vandring som startar 1045 (kan korrigeras utifrån val av camping) . En ren trivselvandring i fyra timmar på ca 10 km. Vi får en härlig utomhusdag med havsvyer, granithällar och bryggtramp. Vi upplever skogsdungar, hav, stränder, vidsträckta utsikter och pittoreska samhällen. Ön är känd för bra vandringsleder med vackra vyer liksom för sina många stenbrott men även listad för ett av Sveriges vackraste bad!
  Planera avfärd mot karlstad 1600 / vi bestämmer dock på plats söndag morgon ( väder mm) . Alla som ska med mailar mig och skriver då om man behöver lift eller kan bistå med bil samt om man saknar tält! Självkostnader Tält pris ca 250 kr tält upp till 5 meter, sover man i Tipin blir det per person . Bensin samkörning/ med de som kör med tre eller fyra personer i bilarna ,där spiltas bensinen, där den som står för bil skall bli utan bensinkostnad. Egen mat och glöm inte energi och vätska på vägen! Övrig packning ( gärna badkläder)efter väderlek men extra tröja/vindjacka för rast vila skall vara med! På lördag passar det förslagsvis bra med förvärmt varmt vatten och torkad mat, som man värmer i påsen direkt, det för att få ordentligt med mat under kort tid, då vi passar den ordinarie middagstiden under vandringen. Jag kommer köra det samt ha ett bröd i bilen med enkelt pålägg för att snabbt kunna korrigera när man kommer eller lämnar bil under helgen. Fri färjeövergång.